Jak układać zastawę stołową?
Układanie zastawy stołowej wielu gospodyniom domowym sprawia niemały problem, szczególnie jeśli w odwiedziny ma przyjść osoba specjalizująca się w savoir-vivrze. W tym przypadku należy przecież wypaść jak najlepiej. Co zrobić, kiedy wiedzy teoretycznej brak? Jeśli nie chcesz popełnić faux-pas, to przeczytaj ten artykuł, a dowiesz się jak prawidłowo układać zastawę stołową.
Zacznij od planu
Zanim zaczniesz na stole rozstawiać talerze, czy filiżanki do kawy przygotuj menu. To przede wszystkim od niego zależy, jakie naczynia będą Ci potrzebne. Jeśli planujesz dwudaniowy obiad z deserem i przystawką, trochę się napracujesz, ale efekt będzie niesamowity. Na początku przygotuj obrus, którym nakryjesz stół. Z reguły dobiera się go głównie ze względu na okazję. Jednak prawie zawsze sprawdzają się jednolite białe obrusy. Nie zapomnij o wyprasowaniu go, ponieważ zagniecenia zepsują cały efekt. Dobrze zrobisz, jeśli przygotujesz ozdobne serwetki papierowe. Możesz również zdecydować się na serwetki materiałowe, które dodadzą całemu stołowi szyku i elegancji, choć obecnie większą popularnością raczej cieszą się te papierowe. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości, możesz poskładać je w nietypowe wzory. Wbrew pozorom nie jest to trudne zadanie, a filmiki instruktażowe możesz znaleźć w Internecie. Następnie możesz poustawiać talerze. W pierwszej kolejności kładziesz talerz płaski, potem przekąskowy. Po zjedzeniu przekąsek wymień talerze do nich przeznaczone na głęboki talerz do zupy bądź bulionówkę. Pora na większe wyzwanie, jakim są sztućce.
Rozłóż sztućce
Jeśli czasem chodzisz do restauracji, to nie trudno było Ci zauważyć kilka dziwnych sztućców, których zastosowania możesz nie znać. W domu na pewno zastosowanie znajdą widelec i nóż do ryb oraz widelec lub łyżka do przekąsek (zależnie od tego, co chcesz podać na przystawkę). W gronie najbliższych zupełnie wystarczy standardowy zestaw w połączeniu z tymi wymienionymi. Teraz musisz je odpowiednio ułożyć. Pamiętaj, że aby wszystko dobrze się prezentowało, lepiej nie układaj sztućców dla osoby leworęcznej odwrotnie. Według zasad sztućce należy rozłożyć zgodnie z kolejnością spożywanych potraw, czyli:
- Po prawej stronie od ręki gościa: łyżka do zupy, nóż do ryb i nóż do dania głównego. Ostrza obu noży powinny być skierowane w stronę talerza.
- Po lewej stronie od ręki gościa umieść kolejno: widelec/łyżkę do przystawki, widelec do ryby, widelec do dania głównego.
- Nad talerzami umieść łyżeczkę deserową zwróconą miseczką (górna część) w lewo oraz widelczyk w odwrotną stronę.
Zasady savoir-vivru mówią, że nie należy po jednej stronie układać więcej niż trzy sztuki sztućców. Jeśli chcesz podać na tyle zróżnicowane potrawy, że potrzebne będzie podanie więcej sztućców, to trzeba je będzie wymieniać na bieżąco. Postaraj się unikać takich sytuacji, bo zamiast spokojnie siedzieć z gośćmi przy stole, będziesz co chwilę udawać się do kuchni. Ponadto możesz na stole umieścić również nóż do masła, który powinien znajdować się przy talerzyku lub maselniczce.
Ustaw talerzyki deserowe, kieliszki i filiżanki do kawy
Przy każdej uroczystości nie można zapomnieć o napojach zimnych i gorących. Na początku dobrze jest poznać rodzaje kieliszków:
- Kieliszki do wody mają szeroką czaszę.
- Kieliszki do czerwonego wina są niższe od tego do wody i mają odrobinę węższą czaszę.
- Kieliszki do białego wina z kolei są niższe od tych do czerwonego i węższą czaszę.
- Kieliszki do szampana są wysoki i wąskie.
W wielu polskich domach zapomniano już o istnieniu gobletów, czyli kieliszków do wody. Warto jednak wrócić do tej tradycji, ponieważ takie podanie wody nadaje całej kompozycji stołu eleganckiego wyglądu. Wszystkie kieliszki ułóż na podobnej zasadzie do sztućców, czyli w kolejności, w której będą podawane/spożywane. Ustaw je po prawej stronie, zaczynając od talerza w takim szyku:
- Kieliszek do szampana.
- Kieliszek do czerwonego wina.
- Kieliszek do białego wina.
- Ewentualne kieliszki do mocniejszych trunków np. wódki.
Naczynia najlepiej będą się prezentowały, jeśli postawisz je w delikatnym skosie. Z reguły na każdym przyjęciu podawane jest ciasto i kawa/herbata. Raczej goście nie będą zadowoleni, jeżeli będą musieli jeść sernik na talerzu, z którego wcześniej jedli sałatkę. Musisz więc przygotować talerzyki deserowe oraz filiżanki do kawy. Gdy goście zjedzą danie główne, zabierz talerze i przynieś te przeznaczone na ciasto. Dzięki temu unikniesz przepełnienia na stole. Filiżanki również możesz przynieść później lub wcześniej ustawić. Jeśli zdasz się na drugą opcję, to powinny one stanąć przed wszystkimi kieliszkami. Chcąc upiększyć swój stół, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby umieścić na nim wazon z kwiatami, paterę z owocami lub stylowy świecznik. Miej jednak na uwadze, że takie ozdoby mogą być również ”zapychaczem”. Jeżeli nie ma na nie miejsca na blacie to lepiej z nich zrezygnować.